IP camera's

IP camera's hebben we in verschillende resoluties. De resolutie is de grootte van de video die de camera produceert. Een 2 MegaPixel camera heeft bijvoorbeeld een resolutie van 1920x1080 pixels, maar 5 MegaPixel is 2.5 keer zo groot. 4K ultra HD is zelfs 4 keer zo groot als 1080p.

Wat is resolutie?

Resolutie is een benaming voor het aantal pixels van een beeld (bijvoorbeeld het beeld van IP camera's). Hoe hoger de resolutie, hoe groter het beeld. Vaak wordt dit verward met scherpte, maar dat klopt niet helemaal.

Bij IP camera's kennen we verschillende resoluties, de resoluties die op dit moment in ons assortiment zitten zie je bij de blauwe knoppen hierboven. Hoe hoger de resolutie van een IP camera, hoe groter het videobeeld. Hoe groter het videobeeld, hoe meer details je kunt zien.

Hoe zit dat met scherpte?

Vaak wordt er bij een hogere resolutie gedacht aan "scherper beeld". Het klopt inderdaad dat een 43 inch ultra HD tv scherper is dan een 43 inch 1080p HD tv, dat komt omdat de oppervlakte van het beeld gelijk blijft, maar het aantal pixels bij 4K ultra HD vier maal zo groot is.

Bij bewakingscamera's is dat eigenlijk niet anders. Zou je het beeld van een 2 MegaPixel en een 8 MegaPixel camera op hetzelfde beeldscherm weergeven, dan is de 8 MegaPixel camera absoluut scherper. Dat komt omdat het beeld in dat geval verkleind wordt. Zou je beide beelden op ware grote bekijken, dan zijn ze beide even scherp, alleen is het beeld van de 8 MegaPixel camera vier maal zo groot, daardoor kun je details véél beter herkennen.